As I began to love myself

Nooit gedacht dat ik een blog zou schrijven dat gebaseerd is op Charlie Chaplin, but here we are. Hoe iconisch hij ook is, ik wist weinig van zijn werk. Ik was verbaasd en aangenaam verrast toen ik ontdekte wat voor een indrukwekkende dingen hij heeft gezegd en geschreven.

 

Een paar jaar geleden stuitte ik op de volgende quote:

 

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.”

 

Grof vertaald: Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn dat ik niet leef in harmonie met mezelf. Nu weet ik: dat is authenticiteit.

 

 

Toen ik deze quote voor het eerst las, klikte er iets. Tien jaar geleden had ik deze woorden niet begrepen, maar nu kwamen ze precies op het juiste moment. Ik was net op een punt dat ik geen depressieve klachten meer had, en het herstelproces van mijn eetstoornis was nog in volle gang. Van alle kwartjes die op dat moment nog in de lucht hingen, kletterden de helft ineens naar beneden.

Net als veel mensen, heb ik me jarenlang verzet tegen alles wat er ‘mis met mij was’. Depressies, eetproblemen, zelfbeschadiging, angstklachten, suïcidale gedachten…stuk voor stuk problemen die uitgeroeid moesten worden. De ene na de andere therapeut, behandeling, medicijn, opname.

Pas toen ik ontdekte dat mijn problemen niet het probleem waren, kwam er een verschuiving. Pas toen ik durfde mijn ‘problemen’ te omarmen en de achterliggende functie ervan te begrijpen, kwamen de puzzelstukjes op de plek. Alle problemen die zich aan het oppervlak lieten zien, waren symptomen: hele duidelijke signalen dat er onder de waterlijn van alles aan de hand was.

Ik leg het vaak zo uit: als je hoofdpijn hebt, dan kun je een aspirientje nemen en vrolijk verder gaan. Maar als de hoofdpijn een symptoom is van een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een hersentumor of chronische stress, dan komen de klachten toch weer terug. Je kunt nog zoveel aspirientjes slikken, maar dan krijg je wel weer buikpijn of iets anders. Het vindt altijd een uitweg.

Ga je dan door met aspirientjes slikken, of ga je het signaal gebruiken om uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is? Ga je de oorzaak aanpakken?

Tijdens mijn herstelproces ontdekte ik dat mijn depressieve klachten bijvoorbeeld voortkwamen uit onderdrukte emoties en delen van mezelf, die smeekten om gehoord te worden. Even grof gezegd, ik had mezelf in de steek gelaten. En hoe meer ik me verzette tegen al die signalen, hoe erger het natuurlijk werd.

Mijn eetstoornis was een ingenieuze manier om me te beschermen tegen de wereld waarin ik me onveilig voelde. Ik hoefde niet meer te voelen, ik hoefde alleen nog maar na te denken over eten en gewicht. Ik kon alles en iedereen op afstand houden, en hoefde geen verantwoordelijkheid te dragen over mijn leven. Dat durfde ik namelijk niet. Ik geloofde dat ik het niet kon, en zo kon ik me verstoppen in mijn schijn-veilige grot van het ‘ziek zijn’. 

Hoe verder ik kwam in mijn proces, hoe meer ik ging begrijpen dat ik mezelf kon redden door me opnieuw met mezelf te verbinden. Van daar uit kon ik ook echte verbinding aangaan met anderen, iets wat ik eigenlijk enorm miste.

Heb ik nu dan nooit meer problemen? Natuurlijk wel!
Maar ik kijk er nu wel heel anders tegenaan. Als ik de neiging voel om mezelf vol te proppen, of als er een doodsgedachte door m’n hoofd schiet, dan schrik ik er niet meer van. Ik verzet me er ook niet tegen. Ik zie het nu als een soort code-taal, een deel van mezelf die mij waarschuwt dat er iets is wat mijn aandacht verdient. Het is een uitnodiging om te onderzoeken wat er is, en hoe ik dat kan oplossen. Soms moet je -ook met jezelf- even tussen de regels door lezen.
So, Charlie knew his stuff!

De quote van hierboven, is afkomstig van een gedicht van Charlie Chaplin getiteld: ‘As I Learned to love myself’. De rest van het gedicht is net zo mooi, met net zo veel wijze inzichten…Ik zet ‘m even hieronder.
Ik kan er wel eeuwig over doorkletsen, maar ik stel de vraag liever aan jou.


Welk stukje spreekt jou het meest aan, en waarom?

 


As I learned to love myself – Charlie Chaplin

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering

are only warning signs that I was living against my own truth.

Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.

As I began to love myself I understood how much it can offend somebody

as I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right

and the person was not ready for it, and even though this person was me.

Today I call it “RESPECT”.

 

As I began to love myself I stopped craving for a different life,

and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow.

Today I call it “MATURITY”.

 

As I began to love myself I understood that at any circumstance,

I am in the right place at the right time, and everything happens

at the exactly right moment. So I could be calm.

Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.

 

As I began to love myself I quit steeling my own time,

and I stopped designing huge projects for the future.

Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do

and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in my own rhythm.

Today I call it “SIMPLICITY”.

 

As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health

– food, people, things, situations, and everything that drew me down and away from myself.

At first I called this attitude a healthy egoism.

Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.

 

As I began to love myself I quit trying to always be right,

and ever since I was wrong less of the time.

Today I discovered that is “MODESTY”.

 

As I began to love myself I refused to go on living in the past and worry

about the future. Now, I only live for the moment, where EVERYTHING is happening.

Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.

 

As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me

and it can make me sick. But As I connected it to my heart,

my mind became a valuable ally.

Today I call this connection “WISDOM OF THE HEART”.

 

We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems

with ourselves or others.

Even stars collide, and out of their crashing new worlds are born.

Laat een reactie achter